2016. április 2., szombat

Li-ion akkumulátor cella szétszedése

Egy 2007-ből való kézi számítógépemben volt ez a kis akkumulátor, a mobiltelefonokban is hasonló található. 1200mAh a kapacitása. A gyártó cég a Welldone, ez egy Taiwan-i vállalat amit 1977-ben alapítottak és az akkumulátorok gyártására specializálódott. A kézi számítógép márkája ASUS ami az akksin is fel van tüntetve. Ez is egy Taiwan-i cég de csak 1989-ben alapították. Viszont a 2015-ös adatok alapján az ASUS a negyedik legnagyobb számítógép gyártó a földön az eladások alapján számolva. A tavalyi lista:

1. Lenovo 19,8%    1984, Kína, Peking
2. HP 18,2%    1939, USA, Palo Alto
3. Dell 13,6%   1984, USA, Round Rock
4. Asus 7,3%   1989, Taiwan, Taipei
5. Apple 7,2%   1976, USA, Cupertino
6. Acer 7%   1976 New Taipei, Taiwan
7. A többi 26.9%

Én az Apple-ön csodálkoztam a listát látva, amilyen drágák, ahhoz képest ez nagyon jó eredmény, nem véletlen, hogy úsznak a pénzben. 
Az ASUS-t négy csóka alapította akik korábban az Acer-nek dolgoztak. Ma már mindent gyárt ami számítógéppel kapcsolatos.


Lehántva a külső fóliát és a műanyag keretet látható, hogy egy kis elektronika kapcsolódik az akkucellához. Valamiért a mobil akkumulátoroknál is ez a gyakorlat, hogy a cellára rakják rá a védelmi elektronikát mint a laptop akkumulátoroknál.



Az elektronika a védelmet szolgálja. Túltöltés, túlmerülés, áramerősség, hőmérséklet. 0 fok alatt nem szabad tölteni a Li-ion akkumulátorokat.


Négy érintkezője van, ebből kettő a pozitív, negatív a másik kettő a hőmérő ha minden igaz. De lehet, hogy egyéb infó is kinyerhető a telefon számára.


Itt jelen esetben a tetején van a negatív kivezetés és a többi egész test pozitív.



Fel is töltöttem, hogy megmérjem a kapacitását.


1016mAh-ot mértem ami nagyon jó, korábban mondjuk nem volt sokat használva. Visszacsomagoltam szigszalaggal, nehogy zárlatos legyen véletlenül mert akkor jön a tűzijáték. Bejelöltem a pozitív és negatív kivezetéseket. A bal oldali celláról majd egy másik bejegyzésben lesz szó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése