2015. október 27., kedd

Régi kerékpár pumpa felújítása

Megkerestem az itthon fellelhető legrosszabb állapotú régi hagyományos kerékpár pumpát és kipofoztam. Íme az alap állapot, nem sok levegőt fújt ki, kissé rozsdás is már és nincsen hozzá tömlő.





Ezeket a régi pumpákat pofon egyszerű szétszedni és felújítani. Az alumínium alja óra járásával ellentétesen lecsavarható, itt előbukkan a pumpa menetes hajtórúd vége. Erre jön egy alátét, utána a pumpabőr utána egy anya. Itt a pumpabőr már egy részen kiszakadt ezért nem tudott már elég levegőt nyomni szegény.


Csiszolás, rozsdamarózás után ilyen lett. A pumpa mellett egy vásárolt új tömlő és pumpabőr látható. A tömlő tartó kis vas pöcök is hasznos jószág.


Íme összerakva a pumpa. A bőr nyílásán egy kicsit tágítani kellett egy fúrószárral, de utána olyan lett a pumpa mint az új. Pumpabőr 50 Ft, tömlő 150 Ft volt, 200-ból új lett. Újonnan egy ilyen pumpa 1500 Ft.


1 megjegyzés:

  1. Én ilyen rozsdás anyagnál szétszedem a rendszert, körberakok pár tégláta földre, teszek rá egy sitteszsákot így kis medencét csinálok. A medencébe 10%-ra hígított ecetsavat teszek és egy napig áztatom az alkatrészt majd kézi drótkefével folyó víz alatt lekefélem. A felületet rozsdamaróval passziválom (más leírásokban az ecetes áztatás után mosószódás fürdővel semlegesítik a savasságot-hülyeség ugyanúgy visszarozsdásodott, a rozsdamaró viszont bevált). Ez a módszer tökéletesen fémtisztára lekapja a rozsdát-jó kérdés hogy a belsejével mi lenne amit ugye nem festhetünk. Remélem azért megzsíroztad a belsejét?

    VálaszTörlés