2017. február 23., csütörtök

Panel kalandok 2. - Elzett zár javítása - Made in Hungary

Ha a lakáson belül a zárakat nem cserélték le, elég valószínű, hogy jóféle Elzett zárakkal találkozunk az ajtókon. A név László Zoltán győri iparos nevének kezdőbetűiből (LZ) alakult ki. Akit érdekelnek a részletek a Wiki oldalon tovább tud erről olvasni.

Sajnos az ajtók minősége, zsanérok beállítása eléggé trehány munkára vall. Na de most a zárakról lesz szó. Az egyik zár nem működött tökéletesen, a kilincs nem emelkedett fel, lent maradt és a zár nyelve sem mozgott magától.

Először ki kell szereljük a zárat az ajtóból. A következő képen látható az áldozat. Először a kilincs kis csavarját kell kicsavarni, majd kihúzni két oldalra a két kilincset. Majd a bevésőzár két csavarját kell kicsavarnunk a zárnyelvek alatt és fölött. A címert nem kell bántsuk, ha lazák a csavarjai esetleg húzzuk meg őket.


Íme a kiszerelt zár, a jól látható 3 csavar tartja össze a szerkezetet.


Ha kicsavartuk a csavarokat a következő látványnak kellene elénk tárulnia. Itt már a javított állapot látszik. A felépítés pofon egyszerű.


A következő videón látható amint szétszedem és fellelem a hibát. Az egyik zárlamella nincsen a helyén valamint a jobb felső sarokban látható rugó ki van akadva. Ennyi volt a baja.



A következő videón be is zsírozom a zárat, hogy simán működjön.



Maga a zárszerkezet így működik:


Volt még egy probléma egy másik zárral, nevezetesen, hogy a címere lötyögött mindkét oldalon, mivel a csavaroknak már semmi menetük nem volt az ajtó anyagában. Kézzel ki lehetett őket húzni. Ilyenkor a legjobb megoldás átmenő csavart használni és azzal összefogatni a két oldalt. A következő képen látszik, hogy a sok mozgás már összekaristolta az ajtót is.


Két ilyen átmenő csavart kell venni és összefogatni a két oldalt. Ha nincs átjárás a két oldal között, ki kell fúrni, hogy legyen. Én itt vettem a két csavart 60 forintért: http://www.demeteresburo.hu/.


Remélem mások is tanultak ebből a cikkből és nem vesznek új zárat feleslegesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése