2017. március 27., hétfő

1990 körüli Nikko Turbo Panther II távirányítós autó javítása - 3D nyomtatással

Volt egy leginkább műanyagból készült távirányítós autó 1990 körülről, aminek a két első kereke gyakorlatilag kitört.

Nikko Turbo Panther II

Sajnos így használhatatlan az autó. Fejembe vettem, hogy megjavítom és gondolkoztam milyen kókányolással lehetne a kerekeket a helyükön tartani. De rájöttem, hogy a hiányzó elem ami a kerekeket forgatja jobbra balra egy elektromágnes által mással nem pótolható csak az eredeti darabbal. Kerestem interneten hátha kapni hozzá alkatrészeket. Sajnos nem lehet mert ez nem hobbi kategóriájú autó, hanem csak egy egyszerűbb játék.



A fém dezintegrálódott.


Persze félreértés ne essen, Japán játék, elég nagy, 12V-al működik, minden kereke rugózik és egy karral állítható a hajtó motor áttétele. Könnyű állásban nagyon gyorsul de nem tud olyan nagy sebességet elérni, a nehéz állásban nem gyorsul annyira de sokkal nagyobb végsebességre képes.

Itt egy cikk ami a  Nikko Turbo Panther (1986) -t mutatja be, ez egy korábbi változat lehet.
Ez a fórum ugyan ezt a Nikko Turbo Panther II -t taglalja. Pár képet is bemutat róla.

A távirányítóján van egy turbo charger fokozat is, amikor jóval gyorsabban kezd menni az autó. Nagyon nagy móka! Szóval vettem bele elemeket először, hogy egyáltalán működnek-e a motorok és a távirányító. Minden működött rendesen érdemes vele foglalkozni. Az autóba 8db AA ceruzaelem való, a távirányítóba egy 9V-os elemet kell rakni.


Nagy gondolataimba mélyedve eszembe jutott, hogy ha le tudnám modellezni számítógépen a hiányzó alkatrészt, akkor 3D nyomtatóval ki is lehetne nyomtatni és elvileg működne újra a kormány és a kerekek. Sajnos a hiányzó rész nem teljesen maradt meg, pár része le volt törve. Én mégis nekiláttam a 3D modell megalkotásának számítógéppel. Természetesen ügyelni kellett a helyes méretezésre is, tolómérővel megpróbáltam minél pontosabb modellt készíteni. Íme az eredmény:


Az ingyenes Blender modellező programot használtam.


A modell ránézésre jól sikerült, ilyen lehetett az eredeti alkatrész is, csak fémből. De itt igazából nincs olyan nagy terhelés, elég lesz a műanyag is. Ha véletlen újra eltörne, lehet újat nyomtatni.

De mi is az a 3D nyomtatás? A wikipédiát hívom segítségül:
"A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípus készítés és a hobbi szintű használat, de a technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazásra is lehetőség nyílhat. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék. Amióta a 3D nyomtatás előtérbe került, az additív gyártás ellentéteként a hagyományos eljárást szubtraktív gyártásnak is szokták nevezni. A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak, az utóbbi időben rohamosan növekszik az eladott nyomtatók száma és áruk meredeken csökken."

Akit érdekel a téma itt egy videó, hogyan is működik a dolog: Link. Fantasztikus lehetőségeket nyit meg ez a technológia, már léteznek nem csak műanyag, hanem fém nyomtatók is.

Budapesten vannak hivatalos 3D nyomtatással foglalkozó cégek akik akár meg is alkotják a számítógépes modelleket vagy a kész modellt kinyomtatják. Én elküldtem e-mail-ben a modellt és másnap mentem is érte. 2200 ft volt. 1200ft egy óra nyomtatási idő, 1000 ft slicing díj. Ebbe nem mennék bele mit is jelent. Nagy izgalommal vittem haza a két kis alkatrészt, hogy vajon jól építettem-e fel a modellt. Itt a kiinduló állapotot látjuk. Az autó díszítő karosszériáját lecsavaroztam.





Íme az új pótalkatrész a régi törött helyett. 2db mert mindkét oldalra kell.


Itt a tavasz!


Pár csavart kioldva hozzáférni a részegységekhez. Egy kis bentragadt fémet ki kellett fúrjak a műanyag felfüggesztésből







Végül jónak bizonyultak, bár kellett kicsit reszelni őket, mert túl passzentosra sikerültek. De a végeredmény önmagáért beszél.

Próbából összeállt az autó sok reszelgetés után. Nagyon boldog voltam, hogy sikerült. Majd 30 éves a játék.





Teszt:


Egy olajozás erejéig még szétszedtem.







A régi fém alkatrész nagyon rossz minőségű volt, össze vissza volt repedve. Az új műanyag sokkal tartósabb lesz.


Az elkészült autó:




Spanyol utasítások a távirányítón:

Unos 15 segundos despues de la ultima maniobra el transmisor se apaga automaticamente, no obstante el vehiculo puede recibir ondas de radio de otro transmisor y desplazarse automaticamente.

About 15 seconds after the last maneuver the transmitter automatically shuts off, however the vehicle can receive radio waves from another transmitter and move automatically.

Si la distancia maxima en la cual se lo puede controlar se acorta, o si la lampara LED de "alimentación" brilla poco o se apaga, reemplace las pilas por nuevas.

If the maximum distance at which it can be controlled is shortened, or if the "power" LED lamp shines or turns off, replace the batteries with new ones.

Made in Singapore.

Tehát magától kikapcsol a távirányító 15 másodperc után. Ha lerövidül a hatótáv, cseréljük az elemeket.











Felteszem ha akkumulátorokat használnánk akkor itt lehet tölteni őket.


A váltó karja hátul, amit már megemlítettem.



Az első elektromágnes kitérését a kis karral lehet szabályozni egyik-másik irányba.


Már megint spanyol szövegek... Honnan van ez az autó?

Utilice unicamente baterias recargables Ni-Cd ó pilas alcalinas.

Use only Ni-Cd rechargeable batteries or alkaline batteries.

Si la velocidad ha bajado notoriamente o si el vehiculo no se mueve adecuadamente o no se mueve en absoluto, reemplace las pilas por nuevas.

If the speed has dropped significantly or if the vehicle does not move properly or does not move at all, replace the batteries with new ones.

Vagy akksit vagy elemeket használjunk, ha már csak alig megy az autó cseréljünk elemeket.


Marha jó ez a kis játék!!

2 megjegyzés:

 1. Szép munka :) Nem semmi hogy helyre hoztad :)

  VálaszTörlés
 2. Hello,

  I am Julio, from Spain. I have the same model (Turbo Panther II), and I have broken the same part. Fortunately, I have discovery your webpage because it is not possible to find any replacement for this old model.

  I would be very grateful if you could share the Blender file with me.

  My email: juliusfceniceros@gmail.com

  Thank you very much in advance!

  Kind regards,
  Julio

  VálaszTörlés