2016. április 2., szombat

4.rész- Érdekesség gyanánt - 3600 mAh Gericom laptop akkumulátor szétszedése

Az osztrák Gericom nevű vállalat 2000 körül élte a fénykorát, aztán fokozatosan elkókadt. 1990-ben alapították Linz-ben. Tajvan-ból hoztak be számítógépes eszközöket és a saját nevük alatt árulták őket. Valószínűleg azért ment jól a business mert a nagyobb áruházláncokban árulták a portékájukat. Media Markt, Saturn, Aldi, Hofer, Lidl. Persze ezek a láncok akkoriban nálunk még nem voltak. Állítólag nem voltak rosszak a cuccaik. 2008-ban vette meg a Tajvani Quanmax vállalat.
Ezt az akkumulátort egy Gericom laptopból kaptam szétszedésre.

A gyári száma 87-2208s-42c. Ahogy néztem a neten, még kapni ilyet újonnan jó borsos áron. Maga az akkumulátor kialakítása eléggé elüt a manapság megszokottól:


Babakéknek mondanám a színét, 3600mAh a kapacitása. Látható, hogy 14,8V a feszültsége, tehát 8db 18650-es cella lesz benne, kettő párhuzamosan és négyes párban sorosan kötve. Taiwan-ban gyártották. A garancia cetli szerint valamikor 2001-ben.


Maga a színes külső csak egy csillogó zsugorfólia amit le lehet fejteni. Alatta felbukkannak a cellák. Narancssárga Panasonic cellák, darabja 1800mAh. Érdekes színösszeállítás.


A cellák egy műanyag tálcába vannak ragasztva, és még egy vastag műanyag átlátszó fólia védi őket.


Kiszedve a tálcából:


A csatlakozója is érdekes, rá kell dugni kézzel, nem csak berakja az ember. Az elektronika a szélén található, felteszem a megszokott dolgokat tudja.


A cellák kódjából azonosítható, hogy 2001 Márciusban gyártották őket 15 évesek. 0% esélyt adok arra, hogy még van bennük 2,5V-nál több feszültség. Alul látható, hogy egy hő biztosítékot raktak a negatív kábelre, melynek kódja: sf91e. Ilyet az újabb akkumulátorokon nem tapasztaltam.


Érdekes még, hogy a szélén lévő kis elektronika még kiegészül egy további nyomtatott áramköri lappal:


Az egyik innen egy vezérlő csip a másik egy eeprom:


Visszaragasztottam ahogy volt, jobban szét sem szedem mert rámértem a szélső cellapárra és 0,16V-ot mutatott. Kuka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése