2016. március 14., hétfő

Mi is az az Arduino és mire lehet használni?

Egy kis nyomtatott áramköri lap egy vezérlő chip köré építve. Maga a chip programozható, attól függően, hogy mire szeretnénk használni. A nagy dolog benne az, hogy nem szükséges hozzá nagy programozói tudás, könnyen el lehet sajátítani a parancsokat. Az interneten rengeteg segítséget lehet találni hozzá. A chipet egy számítógépről programozhatjuk, a legtöbbször egy USB kábelen keresztül. A készüléken található egy Led, több analóg és digitális ki-bemenet csatlakozó.



Na de mire lehet használni? Csak a fantáziánk szab határt. Én eddig amikre használtam:

-ledek programozott villogtatása
-hőmérsékletmérés
-feszültségmérés
-akkumulátor kapacitás mérés

A mért adatokat átküldi azonnal kábelen a számítógépnek, vagy el tudja tárolni a saját memóriájában.
A rácsatlakoztatunk egy LCD kijelzőt az adatokat ki is jelzi. Tud működni akkumulátorról, vagy az USB csatlakozóról is. Tápegységről is.

Természetesen a különböző célok megvalósításához egyéb eszközöket is be kell szerezzünk. Pl. a szenzorokat, amiknek a mért értékeit szeretnénk látni. A mért adatoktól függően lehet vezérelni mondjuk egy relét ami ki-bekapcsol egy elektromos hálózatra kötött lámpát. Kaphatóak hozzá úgynevezett "shield"-ek, amik bővítik az alap készülék tudását. Wi-fi shield, bluetooth sheld, SD kártya shield, hang modul, LCD kijelző. Csatlakoztatható rádiós modul hozzá. Lehet riasztórendszert építeni vele. Kapható hozzá GPS shield. Ez csak a pár példa ami eszembe jutott.

Én az enyémet 2010.01.07-én vettem, 5124 Ft-ért (27,51 USD, mai áron 29,89 USD). Ma már jóval olcsóbban beszerezhető. Most néztem, már 960 Ft-ért (3,5 USD) szállítással Kínából, de a Vaterán is találni kicsivel drágábban.

Kik is készítették ezt a remek terméket? Angolul tudóknak a sztori itt. Röviden, egy Olasz fiatalember 2003-ban készítette el társaival egy prototípusát a ma is kapható készüléknek. Akkor még nem Arduino-nak hívták hanem, "Wiring"-nak. Aztán a sztoriba több szál is keveredik, hogy ki kinek a találmányát miért használta tovább, milyen céget alapított. Volt összeveszés is ahogy annak lennie kell. 2005-től nevezték Arduino-nak. Állítólag egy bár neve után ahol össze szoktak akkoriban jönni. De lehet, hogy ez csak legenda. :)

A felépítését közkinccsé tették, bárki gyárthatja. Az angol nyelvű weboldala: www.arduino.cc
De több magyar nyelvű ismertető oldalt is lehet találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése