2016. február 13., szombat

Soshine E3 - 18650 akkumulátor töltő és Power bank

English version.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 2016.03.05: a Kínai eladó a reklamálásom után belement, hogy visszafizessen 4 dollárt a paypal számlámra amiből a paypal le is vont fél dollár kezelési költséget. Gratulálok. Az eladó felajánlotta, hogy küldjem vissza és kicseréli, de mondtam, hogy a posta drágább lenne mint a termék. Végül is teljesen korrekt volt az eladó.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rendeltem Ebay-ről, Kínából egy 18650-es akkumulátor töltőt ami Power bank-ként is funkcionál. A "márkája" Soshine, típusa E3. Azért választottam ezt mert ócsó, 4800 Ft volt szállítással, 4 akkumulátort lehet belerakni, amiket külön tölt. A Power bank azt jelenti, hogy ha benne vannak a feltöltött akkumulátorok, akkor az áramot le is tudja adni, van rajta két USB csatlakozó amikkel a kütyüinket feltölthetjük. Tehát ha túrázunk mondjuk és nincsen mivel feltöltsük a telefonunkat, akkor ezt használhatjuk, miután otthon a hálózati árammal feltöltöttük. A 18650-es akkumulátorok nem járnak hozzá, azt magunk kell beszerezzük. Én ugyebár laptop akkumulátorból bontott cellákat akarok feltölteni és használni vele.



Tök jól néz ki és működik is, egy nagyobbacska gond van vele, hogy az egyik foglalata a megengedett feszültség fölé tölti a benne lévő cellát. Ami 4,2 V kellene, hogy legyen maximum. A mellette levő cellát 4,2V-ig tölti, a harmadikat 4,19-ig, a negyediket 4,18-ig. Szóval vigyázni kell vele, mert nem jó túltölteni a cellákat főleg amikben van túltöltésvédelem. Emiatt reklamáltam is az eladónál, kíváncsi vagyok ad-e visszatérítést. Úgyhogy az első foglalatot óvatosan használva működik a dolog.



Ja igen, még egy apróság amire figyeljünk. A cucc alapból 1,4mA-t fogyaszt csak úgy, ami felszökik 3-8mA-re 3-4 másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy naponta simán leszív az akksikból kb 62mAh-t. Gondolom ez eloszlik az akksik között, ha több van benne. Ez az elméletem szerint a töltő mikrokontrollerének a fogyasztása, ami azért változik 3-4 másodpercenként mert akkor kilép az energiatakarékos üzemmódból és ellenőrzi a cellákat. Erre is figyeljünk, mert ha csak benne hagyjuk az akksikat, előbb utóbb lemeríti őket. Én azt találtam ki, hogy egy műanyag lapot teszek az akksik egyik érintkezőjéhez ami megszakítja a kontaktust és nem tudja őket lemeríteni a szerkezet.



Hogyan is működik. Beletesszük a cellákat, mindegy, hogy hova, hányat. Ha csatlakoztatjuk egy töltőre akkor feltölti őket, ha nem, akkor csak megmutatja a cellák töltöttségét. Ha az usb csatlakozói valamelyikére egy kütyüt csatlakoztatunk feltölteni akkor kijelzi, hogy mekkora a feszültség és áramerősség amit lead. Mikor tölt vagy lemerít az E3-as akkor világít a kijelzője, ami 20mA-t fogyaszt. Ezt ki lehet kapcsolni, ha a hátulján lévő gombot megnyomjuk 1 másodpercre és elengedjük.



Hogy megéri-e megvenni? Sajnos a túltöltés miatt nem tudok neki 100%-ban örülni, de ha sikerül pénzt visszakérni akkor jó választás lehet. Természetesen leírást, specifikációkat, semmit nem adnak hozzá. Nem tudom hogyan megy ez Kínában, de vicces. Aki vállalja a leírt negatívumokat az megrendelheti, mert 18650 töltésre jól használható és töltő akkumulátornak is nagyon jó.

Az Ebay-en még TOMO V8-4 néven is feltűnhet ez a szerkezet.

Természetesen szét is szedtem a cuccot, így néz ki a nyákja:


A jobb alsó sarokban láthatjuk a gyártási dátumot és a verziószámot. A korábbi verziókban nem mutatta lemerítéskor a feszültséget és az áramerősséget, valami kicsit az alkatrészeken is módosítottak. Itt látható a korábbi verzió. Többen panaszkodtak a túltöltésre, valamint, amit írtam, hogy lemeríti a cellákat ha úgy hagyjuk. Láthatjuk a felső képen a 4db töltésvezérlőt és a 4 diódát ami a fordítva betett cellák ellen véd elvileg. Alul látjuk a mikrokontrollert, ami egy PIC16F1933. Ez vezérli a kijelzőt, elvileg van benne hőmérő is, meg ez irányítja a cuccot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése