2016. március 13., vasárnap

3.rész- A hét bukása - 6600 mAh eredeti HP laptop akkumulátor szétszedése

English version.

Hogy gyarapítsam a 18650-es akkumulátoraim számát, gondoltam veszek laptop akkumulátort és kiszedem őket belőle. Nem volt jó ötlet a Vaterán használt laptop akkumulátort vásárolni. Pedig jónak tűnt. 2000 Ft, szállítással eredeti HP, 12 cellás. Azt gondoltam, hogy nem lehet mai darab, de erre nem számítottam. Megérkezett ahogy kell a Postával, jó masszív darab, marha nehéz.


Sony cellák vannak benne! Jó jel.


Az előző kép és az alsó között több mint egy óra szenvedés történt amíg sikerült lefejteni az akksi tetejét. Valami brutál vastag műanyagból van és erősen össze van ragasztva vagy olvasztva. A végén vésővel kellett nekiállni. Ez a látvány fogadott. Nagyon tetszetős a színük.


A külső részen nem voltak gyártási dátumra utaló jelek, belül már igen. 2002, vagy 2003. Ajjaj. 13 éves lenne?


Az ügyes gyártók a 12 cellára már két hőmérő termisztort szereltek. Nagyon cseles! Az egyik a bal felső négy cella csomópontjában van a másik a jobb alsó négy cella keresztezésénél. Jobb mint a korábbi szétszedéseimnél ahol csak egy hőmérő volt, egy cellára ragasztva.


Beszámoztam a cellákat, hogy tudjam melyik hol volt.


A vezérlő elektronika:


A szokásos hőbiztosíték meg két chip amiről nem tudom leolvasni milyen típus.


Na de most ugrik a majom a vízbe! Mennyi a feszültségük? A pozitív pólusnál lévő háromnak 2, 27V a többi hármas pakknak 1,73V... Tehát már nem fogom őket használni, biztonsági okokból. Ha már 2,5V alá merül egy Li-ion cella, akkor károsodik a belseje. Utánanéztem a cellák azonosítójának, SONY cellák és 2003-ban gyártották őket. 13 éves! Mit keres ez még bárkinél bármit? És ki az aki ilyenért még fizet is? Hát én. De az ember nem nyerhet mindig, ez a történet nem túl sikeres. Na persze a két termisztort kiszedem, így már van 4 db hőmérőm. :) A cellákat pedig elviszem a gyűjtőhelyre ahol már 10 éve a helyük lenne. Több ilyet nem akarok szétszedni, mert csak a szívás van vele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése