2016. június 2., csütörtök

2006-os Sony DV videokamera - Csak elmélázok rajta

2006-ban kaptam ezt a Sony DV videokamerát. A típusa DCR-HC23. Akkoriban még talán korszerűnek számított, de most 10 évvel később már fabatkát sem ér. Pedig 20x-os nagyítású a lencséje és éjszaka is lehet vele felvételeket készíteni a beépített infra lednek köszönhetően. A DV a Digital Video-t jelenti. Azaz a video és hang digitális formában tárolódik, ebben az esetben még mágnesszalagon. Stereo hangot fett fel. Sajnos inkább emlékszem a negatívumaira mint a pozitívumaira. Végül is arra szeretnék a bejegyzés végére eljutni, hogy a mai technika mennyivel egyszerűbben használható és mennyivel jobb is, ha észre sem vesszük ezt manapság, akkor is. Ami jó benne az az éjszakai felvételi mód, ami pofon egyszerűen egy optikai szűrőt fizikailag elhúz a lencse elől, így az infravörös fényre sokkal érzékenyebb lesz a kamera. Ezt bármelyik kamera tudná, ha ezt a lencsét el lehetne távolítani róluk.


Mi volt a bajom vele? A szalagot ahogy pörgette magában felvételkor, kattogott a motor és ez a felvételen simán hallatszott. A gyári akkumulátor nagyon kevés ideig bírta csak. A szalag egy idő után elkezdett megnyúlni és hibás lett a kép. Nehézkes volt a kazetta tekerés vele, figyelni kellett hol áll a szalag. A számítógépre másoláshoz egy speciális kábelre volt szükség (Firewire), amit természetesen nem mellékeltek a készülékhez. Az USB kábellel csak rossz minőségben lehetett átmásolni a videókat. Újabban azt csinálta, hogy nem adta ki a kazettát, mert egy kis csúszó érintkező az idők során elkezd okszidálódni és nem érintkezik. Ez csak úgy javítható ha teljesen darabokra szedi az ember és kipucolja. Vagy egy tollal megbökdösi a fogaskereket. Manapság ezek a negatívumok gyakorlatilag megszűntek mert már memóriára írják a videókat a kamerák. Sokkal jobb minőségben mint ez a kamera, akár már az okostelefonunkkal is készíthetünk felvételeket. Ezeket azonnal számítógépre is másolhatjuk.


Gondoltam, hogy a poén kedvéért beüzemelem a készüléket, de a Li-ion akkumulátora az idők folyamán a nem használat miatt tönkrement. Ennek örömére fel is nyitottam mi van benne. Két darab 14430-as szabvány akkumulátor cella van benne sorba kötve. Rajtuk látható az elektronika ami a laptop akkumulátorokhoz hasonlóan mutatja a kamerának a pillanatnyi feszültséget, valamint tudja a szokásos Li-ion védelmeket. Fel akartam éleszteni az akkumulátort, hogy rákötöttem két 18650-es cellát, de így sem akart működni. Ezután direktben rákötöttem a két 18650-es cellát a kamerára. Ekkor bekapcsolt de azonnal kiírta, hogy cseréljem ki egy másik tápegységre azt amit használok. Nem tetszett neki, hogy nem kapott információt a feszültségre vonatkozóan. Ha nem akar élni, akkor nem akar. Persze a tápegységéről működik még, de akkor nem lehet vele sétálni. Érdekes látni 10 év alatt mennyit változott a technika. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése